Vaniljekake

Nå som jeg har flyttet ut får jeg kaffebesøk opp til 3-4 ganger i uka. Det er så utrolig deilig å bo i sentrum!Men på en annen side er det ikke alltid like lett å holde kaffe mat til kaffebesøket når man er en fattig lærling som gårpå AAP. Når jeg var innlagt leste jeg ofte Hjemmet, og som mange vet har de ofte mange lette oppskrifter på diverse kaker. Det var spesielt én som stakk seg ut, og det var en vaniljekake som var laget med vaniljesaus fra Piano. Jeg må si at jeg var veldig skeptisk først, men på en annen side liker jeg å prøve ut nye ting. Kaken er veldig saftig og god til tross for at jeg ikke liker Piano's vaniljesaus! Det som er så fint med denne kaken er at den er veldig lett å lage. Til oppskriften bruker man langpanne og kaken kan fint deles opp å fryses! Perfekt til den som ikke har mye besøk i gangen. også lages den i langpanne. Du trenger1 l Piano vaniljesaus200 g smør600 g sukker700 g hvetemel2 ts vaniljesukker4 ts bakepulver kanel sukker Smelt smør og la det ...

Bare nøtt

Kom over denne oppskriften for et par dager siden, og nå har jeg endelig tatt meg sammen ogfått prøvd den ut! Dette trenger du 1 egg 225 g smør, mykt 2 dl sukker 5 dl hvetemel 3 dl nøtter (grovhakket, gjerne hassel-og valnøtter) 1 ts kanel 250 g bringebærsyltetøy Start med å blande alle de tørre ingrediensene i en bolle. Tilsett smør og egg, og rør det sammen med en elektrisk mikser på lav hastighet. Bruk en tresleiv til å røre alt sammen til en klumpete deig. Legg halvparten av deigen i en smurt ildfast form på ca. 20 x 20 cm, og press den lett sammen til den blir jevn. Ha bringebærene oppå i et jevnt lag, men la det være igjen 1 cm til kanten så ikke saften renner ut på utsiden av deigen og brenner seg fast. Jeg brukte hjemmelaget syltetøy, så resultatetble ikke like søtt som det burde blitt. Anbefaler å bruke hjemmelaget syltetøy på det sterkeste! Men heyy, jeg er ikke så veldig glad i søte ting heller. Strø over resten av deigen og trykk den forsiktig ned i sy...

Bringebær syltetøy

Etter at jeg kom hjem fra svigers, fikk jeg plutselig lyst til å lage mer hjemmelagde ting. Jeg fikk til og med granskuddsirup, geitrams saft og mjødurt saft. Det fikk meg til å tenke på de gangene jeg er hos farmor og farfar i Nord-Trøndelag. Hver morgen spiser jeg farmors bringebær syltetøy til frokost. Det finnes ikke noe bedre! Jeg ringte farfar i går og fikk oppskriften, faktisk så bruker farmor oppskriften på de blå jam pakkene man får i butikken. Ettersom jeg har kjøpt en kasse med 4,8 kg bær, lagde jeg syltetøy av 3 kg. Resten har jeg planer om å bake av, og fryse det som blir igjen etter det. Dette trenger du 2 kg bringebær 0,5 - 1 kg sukker 1 pk blå jam Gi først bærene et raskt oppkok uten sukker. Rør deretter sylteplulveret sammen med bærene, og kok blandingen i ca 2 minutter under omrøring. Ta kjelen av platen og tilsett sukkeret. Rør om til alt er oppløst. - Jeg liker syltetøyet litt surt, så jeg brukte 0,6 kg ca. Smak deg frem til ønsket resultat. Fyll s...

Avletter

I daglagde jeg avletter, og her har dere oppskriften jeg brukte! Oppskriften er ganske stor, så jeg brukte 1/4 av hva oppskriften viser, da får man 20-25 avletter ca. Dette trenger du 1 liter fløte 1 liter vann 500 g hvetemel (lurt å ha litt ekstra i tilfelle røren blir for tynn) Visp fløten til krem. Ha i vannet. Rør i hvetemel. Stek i avlettjern. Pass på at jernet ikke er for varmt.

Skryller / Krumkaker

Denne ukafikk jeg et lite bake-fikt, så jeg spurte mormor pent om å få låneet par jern av henne, slik at jeg kunnebake på 'gamle måten'. I går lagde jeg krumkaker, eller skryllo som vi sier her. Helt siden jeg var liten ble jeg lært opp med gammeldags bakst, og nå finner jeg en slags ro i å stå å stekekaker på denne måten. Selv hvor dumt det faktisk høres ut. Dette trenger du 1/2 liter søt fløte 1/2 liter sukker 1/2 liter hvetemel vaniljesukker Visp først fløte, sukker og vaniljesukker til krem. Rør inn mel til slutt. Stek til de er gyllenbrune. Form de til kremmerhus. Jeg brukte fingrene til å forme dem. Søsteren min liker å være i veien når jeg tar bilder..

Sjokoladekake med bringebærkrem

Mormor har bursdag i dagog jeg har planer om å overraske henne med en liten kake. Det er uansett lenge siden jeg har postet oppskrifter, så jeg synes det er på tide å blogge litt om mat igjen! Jeg har laget en sjokoladekake med bringebærkrem og fondant lokk. Har laget denne to ganger før, og jeg har vært ganske fornøyd med smaken og hvordan den blir hittil. Dette trenger duSjokoladekake: 2 egg 4 dl sukker 120 g smør 4 ts vaniljesukker 2 ts bakepulver 2 ss kakaopulver 6 dl hvetemel 3 dl melk Smørkrem: 220 g smør, romtemperert 4 ts melk 10 dl melis 2 ts vaniljesukker Fyll: 2 dl kremfløte 100 g bringebær Annet: Fondant Konditorfarge Start med å sette ovnen på 180 grader. Ha egg og sukker i en bolle og visp til eggedosis. Tilsett deretter vaniljesukker, bakepulver og hvetemel og rør det godt inn. Når det er gjort har du i kakaopulveret. Tilsett til slutt melk og smeltet smør. Denne gangen prøver jeg å lage kaken med en hjerteform. Egentlig ville...

Smoothie med blåbær og banan

Jeg har plutselig blitt veldig hekta på smoothie! - og når jeg finner noe jeg liker, deler jeg det selvsagt med dere. Denne gangen fant jeg en oppskrift med litt rundere smak enn den jeg laget på tirsdag. Det er fremdeles en frisk og utrolig god smoothie som i tillegg er veldig sunn. Tilsetter du en spiseskje med frokostblanding, får du i deg ekstra fiber også. Supert om morgenen hvis du vil ha noe sunt og godt. En porsjon av denneoppskriften dekker 1,5 av 5 om dagen. Dette trenger du (gir 1 porsjon) 2 dl lettmelk 1 dl vaniljeyoghurt 1 stk banan 2 dl blåbær 6 stk isbiter Start med å hell melken og yoghurten i en blender. Tilsett banan, blåbær og isbiter. Kjør til smoothien blir myk og jevn. Server smoothien i et stort fint glass. #smoothie #blåbær

Jordbær smoothie

Lyst på en utrolig enkel og sprudlende smoothie? Prøv denne! Jeg skal innrømme at jeg var skeptisk når jeg så at oppskriften inneholder både kefir og farris. Men det er ikke så ekkelt som det høres ut som! Du kan bytte ut jordbærene med andre bærsom for eksempel bringebær hvis du heller foretrekker det. En porsjon dekker 1,5 av 5 om dagen og kan nytes med god samvittighet. Perfekt! Dette trenger du (gir 2 porsjoner) 1 kurv jordbær 1 dl kefir 1 dl farris 3 stk isbiter Rens jordbærene. Bland alt raskt i en blender eller smoothiemaskin, og kjør til en jevn smoothie. Hell smoothien i høye glass.Serveres umiddelbart. #smoothie #norskejordbær #oppskrifter

Brente mandler

I helgen blir det grilling og noe godt i glasset attpå til. Jeg har planer om å lage en kake som en liten dessert, og til kaken trenger jeg brente mandler. Å lage brente mandler er veldig enkelt, og hvis man legger det i et glass eller pakker det inn i gjennomsiktig plast kan det lett bli en fin liten gave. Ingredienser 250 g mandler 250 g sukker 2,5 dl vann 75 g smør Start med å ha mandler, vann og sukker i en kjele (gjerne med teflonbelegg). La det småkoke i 1,5 time eller til mandlene er tørre og grå. Bruk en tresleiv eller lignende til å røre med av og til. Sukkeret skal bli kornete og hardt, og noe av det vil ha festet seg på mandlene. Tilsett smøret og la det smelte sammen med sukkeret i ca 10 minutter. Sukkeret vil da bli som flytende, gyllenbrun og blank karamell. Rør hele tiden. Ha bakepapir på en stekeplate. Hell mandlene og karamellen på platen. Bruk to gafler ig skikk mandlene litt fra hverandre. Avkjøl. Brekk mandlene fra hverandre når karamellen har ...

Hjemmelaget smil-konfekt

På fredag nevnte jeg at vi får besøk i helga og i påsken, og derfor har jeg laget litt konfekt. På fredag lagde jeg After Eight konfekt, mens i går ble det hjemmelaget smil-konfekt, altså en sjokolade-karamell konfekt. Kombinasjonen av sjokolade og karamell er nesten uslåelig, og er alltid en fulltreffer hos de fleste. Jeg har laget denne konfekten en gang før på skolen, så jeg var spent på om det ville gå like bra denne gangen også, selv om jeg gjorde et par justeringer. Ingredienser (gir ca 30 konfektbiter) 300 g sjokolade, jeg brukte 200g lys og 100g mørk kokesjokolade 65 g vann 85 g fløte 225 g sukker 70 g smør Start med å koke sukker og vann på middels varme til sukkeret har løst seg opp. Husk å rør hele tiden, da vil sukkeret løse seg opp fortere. Når sukkeret er løst opp i vannet skrur du stekepannen på full varme til karamellen har skiftet farge til noe mørkere (samme farge som karamellsaus omtrent) og er blank. Sett kjelen bort fra komfyren og hell fløt...

After Eight konfekt

Husk at du kan delta i min lille give away frem til 1. april. Konkurransen finner du her. I dag har jeg ryddet, vasket og ommøblert litt siden vi får besøk i helgen. Derfor benyttet jeg anledningen til å lage litt konfekt til påske. Jeg personlig er veldig glad i peppermynte, og sammen med mørk sjokolade er det enda bedre! Denne konfekten smaker ganske likt After Eight sjokoladen, og jeg synes den passer utrolig godt til jul, påske eller som en liten gave. Dette trenger du (gir ca 30 konfektbiter) 250 g mørk kokesjokolade 2 silikonmatter a 15 biter eller 30 konfektformer av alluminium 1 pensel Peppermyntefyll 250 g melis 1/2 eggehvite 1/2 dl fløte 7-8 dråper peppermynte essens (fås kjøpt på enkelte apotek eller i hobbybutikk) Start med å smelte 150g av sjokoladen i vannbad og rør rundt til alt har smeltet. Hvis du bruker silikonformer og bare har én kan du gjøre dette i to runder, men da smelter du bare 75g av sjokoladen først. Hell litt sjokolade (litt under 1 ...

Bærgløgg / champagnegløgg

Beklager at jeg ikke har fått blogget de siste dagene, men grunnen er rett og slett pga at jeg har prøvd å lage en bloggvideo, men ettersom det gikk utrolig dårlig skal jeg heller prøve på det igjen siden! Jeg har en sånn skikkelig dårlig dag i dag, jeg våknet ganske sent, og når jeg først fikk kastet meg ut av senga, la jeg merke til at det lå et tykt lag med nysnø i veien som var snøfri da jeg la meg. Det var egentlig planelagt at jeg skulle gå meg en tur til mormor og morfar på besøk med Charlie, men i å med at det har snødd så fryktelig mye, frister det lite å gå dit nå. Jeg får heller gå litt senere i kveld hvis veien tørker litt, ellers må jeg jo bære hunden hele veien bort! Jeg er så utrolig lei av den pokkers snøen! Ingredienser1 liter vann200 g demerarasukker200 g bringebær200 g blåbær1 vaniljestang3 stjerneanis(hvis du skal lage champagnegløgg må du også ha champagne eller musserende vin) Start med å kok opp vannet i en kjele, og ha i sukker, bær, vaniljestang og stj...

Blåbær smoothie med sting

Ingredienser (1 porsjon)2 dl blåbær2 dl kulturmelk 1 ts revet, frisk ingefær1 ts honningsaften av en båt med lime2 stk isbiter (hvis du ikke bruker frosne blåbær) Start med å helle kulturmelk i en blender. Deretter resten av ingrediensene. Kjør blandingen til en jevn og fin smoothie.

Havreflarn

Jeg vet ikke hva det er med meg å lage ting på kvelden når det har blitt mørkt. Som dere kan se er bildene utrolig crappy igjen, og jeg beklager atter en gang. Anyways, i kveld har jeg laget havreflarn, siden jeg tenkte at det var fint å ta med seg ned til Gjøvik på søndag, men ettersom at jeg antagelig bommet litt med konsistensen på dem, lar jeg dem bli igjen hjemme. Jeg synes de ble alt for store og flate, litt usikker på hva jeg eventuellt skulle gjort annerledes. Havreflarn - ca 20 stk 75 g smør 100 g havregryn 1 egg 100 g sukker 1 ts bakepulver Smelt smøret i en kjele og rør inn havregryn. Pisk egg og sukker til en lys og kremete eggedosis. Ha i havregrynsblandingen og bakepulver. Vend alt godt sammen og la det stå i kjøleskapet i minst 30 minutter. Fordel deigen utover bakepapirkledde stekebrett, med god avstand mellom hver kake. Stek på 175 grader midt i oven i 8-10 minutter. La kakene avkjøle på brettet før d har dem over på rist. Disse kjeksene er lit...

Knekkebrød

Jeg fikk et lite fikt og fant ut at jeg skulle lage noen knekkebrød siden jeg har lyst til å spise litt sunnere nå mot sommeren, samt kutte ned på inntaket av gluten. And let's face it, hjemmelagde knekkebrød er like så gode som de du kjøper i butikken, om ikke bedre! Disse passer perfekt til både frokost, lunch og kvelds, og de kan nytes med god samvittighet. Passer til det meste av pålegg, min favoritten er gulost med vårløk og kyllingfilet med vårløk. Knekkebrød (gir ca 30 stk) 50 g kruskakli 125 g store havregryn 100 g linfrø 100 g sesamfrø 100 g solsikkekjerner 100 g gresskarkjerner 1 ts salt 6 dl vann Start med å blande alt det tørre. Tilsett vann og rør det godt inn. Pakk bollen i plast og la det svelle i 15-20 minutter. Mens du venter kan du sette stekeovnen på 160 grader på varmluft og gjøre klart to stekebrett med bakepapir. Fordel massen ut over de to stekebrettene med bakepapir som er sprayet lett med matfett. Prøv å få massen så jevn som mulig slik ...

Banankake

Siden vi hadde noen bananer som holdt på å se sine siste dager, bestemte jeg meg for å lage en liten banankake av dem. Det var kanskje ikke noe sjakktrekk å starte på en kake klokka 9 om kvelden, på grunn av det dårlige lyset, men jeg deler oppskriften og resultatet uansett hvordan det gikk. Oppskriften består av 100 g smør (romtemperert)150 g sukker2 stk egg2 stk godt modne bananer225 g hvetemel2 ts bakepulver0,5 dl melk Du kan erstatte halvdelen av melet med sammalt hvete og tilsette litt valnøtter for en litt annen variant. Jeg puttet i litt kanel og kardemomme for ekstra smak. Start med å sette stekeovnen på 180 grader, og kle en brødform med bakepapir. Del bananene og smøret i biter. Kjør romtemperert smør og sukker i en miksmaster eller kjøkkenmaskin til det er blandet. Mos bananer med en gaffel og tilsett bananene og eggene i smøret, rør til blandingen blir jevn. Tilsett deretter hvetemel, bakepulver og til slutt melk. Kaken stekes midt i ovnen i ca 50-60 minutt...
hits